تغذیه در بیماران مبتلا به سرطان
مطالعات نشان داده که یک سوم مرگ و میر ناشی از سرطان را میتوان به تغذیه و سایر عوامل مربوط به شیوه زندگی مثل رژیم غذایی غلط ، فقدان فعالیت بدنی و اضافه وزن و یک سوم دیگر را ناشی از استعمال دخانیات دانست. بررسیهای علمی صورت گرفته شده نشان دادهاند که با اصلاح تغذیه، کنترل وزن، فعالیت فیزیکی و عدم مصرف دخانیات می توان از بروز سرطان پیشگیری کرد.
اتیولوژی سرطان
در کنترل سرطان، تغذیه و رژیم درمانی تحت عنوان MNT( Medical Nutrition Therapy) به عنوان گام مهمی در کنار دارو درمانی مطرح است. در کشورهای پیشرفته به محض شناسایی بیماری و شروع درمان تحت نظر متخصصان انکولوژی و رادیوتراپی، بیمار تحت رژیم غذایی نیز قرار میگیرد تا با حمایتهای تغذیهای تا حد امکان از بروز مشکلات احتمالی پیشگیری شود.
اهمیت توجه به تغذیه این بیماران : در این بیماری تولید عوامل ضد توموری ( که به طور طبیعی توسط بدن تولید میشود ) و همچنین شیمی درمانی و رادیوتراپی باعث بروز کم اشتهایی و مشکلات تغذیهای می شود. در این بیماران با وجود اینکه بدن در شرایطی قرار گرفته است که سلولها نیازهای غذایی خاص و افزایش یافتهای دارند ولی کمتر غذا دریافت میکنند.
در این بیماران اغلب کاهش وزن و تحلیل عضلانی مشاهده میشود. به همین دلیل رژیم غذایی این بیماران باید پرکالری باشد. برای محاسبه کالری مورد نیاز، فرمولهای مختلفی وجود دارد که فرمول هریس-بندیکت یکی از کاربردیترین آنهاست.
مردان بالغ:
66.5 + (13.75 x وزن بدن (کیلوگرم)) + (5.003 x قد (سانتیمتر)) - (6.755 x سن) = BMR
زنان بالغ:
55.1 + (9.563 x وزن بدن (کیلوگرم)) + (1.850 x قد (سانتیمتر)) - (4.676 x سن) = BMR
البته علاوه بر قد، وزن و سن بیمار دو فاکتور مهم شدت بیماری و میزان فعالیت برای محاسبه به کار می رود.
مطالعات نشان داده اند بیمارانی که قادر به حفط وزن خود هستند بهتر می توانند بیماری را تحمل کنند. بهترین معیار برای ارزیابی وزن، نمایه توده بدن یا BMI می باشد و بهترین محدوده 5/18 تا 25 است.
دریافت پروتئین
در این بیماران نیاز به پروتئین افزایش مییابد. دریافت پروتئین اضافی به منظور بازسازی و جبران بافتهای تحلیل رفته ناشی از بیماری و نیز حفظ عملکرد سیستم ایمنی در محدوده طبیعی ضروری میباشد. بطور کلی رژیم غذایی این بیماران باید بصورت رژیم غذایی پرکالری و پر پروتئین تنظیم گردد. نیازمندی روزانه پروتئین به وزن واقعی بدن بستگی دارد. این نیاز در بیماران بدون استرس کاتابولیک 1- 2/1 به ازای هر کیلوگرم وزن بدن و در بیماران هایپرکاتابولیک 2/1- 6/1 به ازای هر کیلوگرم وزن بدن محاسبه می شود.
دریافت چربی
در بیماران مبتلا به سرطان باید مقادیر متعادل چربی در رژیم غذایی در نظر گرفته شود. زیرا چربی انرژی بدن این بیماران را تامین میکند و هر چند مصرف زیاد چربی در این بیماران باید کنترل گردد، محدودیت شدید چربی نیز میتواند منجر به کاهش وزن آنها شود. بهتر است از چربیهای مفید یعنی اسیدهای چرب غیراشباع مانند دانه های روغنی، مغزهای گیاهی، فراورده های دریایی و روغنهای گیاهی استفاده شود و مصرف چربیهای اشباع نظیر چربیهای حیوانی، لبنیات پرچرب و زرده تخم مرغ محدود گردد.
دریافت مایعات
دریافت مناسب مایعات جهت حفظ تعادل الکترولیتها در بدن بیماران مبتلا ضروری میباشد. ارزیابی و کنترل مایعات بدن جهت تشخیص علل تغییرات در تعادل مایعات نظیر تب، آسیت، ادم و اسهال و استفراغ بسیار مهم است. نیاز به مایعات بر حسب سن به این صورت است :
افراد زیر 55 سال : 40-30 میلی لیتر به ازای هر کیلوگرم وزن بدن
افراد 65- 55 سال : 30 میلی لیتر به ازای هر کیلوگرم وزن بدن
افراد بالای 65 سال : 25 میلی لیتر به ازای هر کیلوگرم وزن بدن
آنتی اکسیدانها و مکملهای ویتامین
مطالعات در مورد مصرف آنتیاکسیدانها و اثر آنها در پیشگیری از سرطان یا افزایش اثرات درمانی کموتراپی و رادیوتراپی همچنان در حال بررسی است. بهتر است مصرف این مواد در طی درمان قطع شود. از آنجا که اغلب بیماران در زمان تشخیص به دلیل رژیم نادرست و شیوه زندگی نامناسب، دچار کمبودهای تغذیهای هستند، مصرف مکملهای مولتی ویتامین و مواد معدنی در مقادیر توصیه شده، مجاز است. اما باید توجه داشت که مصرف زیاد و با دوزهای بالا می تواند اثربخشی درمان را کاهش دهد.
میزان توصیه شده میوه و سبزی در طول روز
همانطور که در جدول ملاحظه میکنید با افزایش سن نیاز به مصرف میوه و سبزی افزایش مییابد.
سهم سبزی در تغذیه روزانه | سهم میوه در تغذیه روزانه | سن |
2 | 1 | 7-4 |
3 | 3-2 | 11-8 |
4 | 3 | 18-12 |
5 | 3 | بزرگسال |
استراتژیهای لازم برای کنترل دریافت غذا در بیماران سرطانی
در این بیماران بهترین راه تغذیه از راه دهان میباشد. گرچه برخی از بیماران بدلیل علایم بیماری یا عوارض ناشی از درمان مانند تهوع و استفراغ، اختلال در بلع یا بیاشتهایی قادر به خوردن نیستند. با توجه به نوع مشکلاتی که در بیمار وجود دارد میتوان روشهایی را بهکار گرفت تا دریافت غذا برای او خوشایندتر و دلپذیرتر باشد.
ü در شیمی درمانیهایی که گلبول سفید بیمار زیر 500 است، خوردن سبزیجات خام ممنوع است.
ü
ü گریپ فروت میتواند اثر دوز داروهای شیمی درمانی را بیشتر کند. این میوه میتواند بر آنزیم ها اثر بگذارد و باعث تغیییرات ژنتیک در داروها شود، بنابراین در طول شیمی درمانی باید این میوه از رژیم غذایی حذف شود.
ü در بیماران مبتلا به سرطان پستان که جواب پاتولوژی هورمونشان مثبت شده است، یکسری از مواد غذایی باید منع شود. زیرا در برخی مواد غذایی فیتواستروژن وجود دارد. کلیه محصولات سویا اعم از سس سویا، کنجاله سویا و لوبیا سویا باید حذف شوند.مصرف کنجد، شنبلیله، تا حدودی عدس نیز باید محدود شود.
ü به آنهایی که دچار زخمهای دهانی میشوند توصیه می شود از مصرف ترشیجات شامل رب گوجه فرنگی، انواع مرکبات، و نوشیدنیهای گازدار باید صرف نظر کنند. این موضوع به شدت زخمهای دهانیشان را تشدید میکند. با نی آب بخورند. خوردن آب در مقادیر بالا نیز میتواند زخمهای دهانیشان را تشدید کند. بستنی و چیزهای یخ حتما در رژیم غذاییشان لحاظ شود. هر چقدر فضای دهان خنکتر شود روند بهبود بهتر میشود. از مواد غذاییای که مانند نانهای سوخاری و یا ادویهجات، حالت خشک و شکننده دارند در رژیم غذاییشان استفاده نشود.
ü برای درمان یبوست مواد غذاییای که فیبر بالا دارند را در رژیم غذاییشان استفاده کنند. مصرف روزی سه عدد آلو خیس شده ، 5 تا 6 عدد زیتون و روغن زیتون می تواند مفید باشد. استفاده از عناب و خوردن نعناع و شوید همراه ماست نیز مفید است.
ü ضمن اینکه اگر بیماردچار اسهال شد نباید به او مواد فیبردار و یا غذای چرب و سرخ کردنی داد. مصرف غذاهایی با پتاسیم بالا مانند موز، سیب زمینی ، قارچ و مرکبات میتواند به تعادل الکترولیت کمک کند.
ü در شیمی درمانی برای پیشگیری از عوارض یبوست و اسهال محصولات پروبیوتیک قابل توصیه است به جز بیماران با عفونت خونی، سیروز کبدی و مصرف کنندگان کورتون با دوز بالا به علت سیستم ایمنی ضعیف. محصولات پروبیوتیک باعث اصلاح حرکات دودی دستگاه گوارش میشود .
تاثیر مواد غذایی در پیشگیری از سرطان